Betalen: per PIN of contant

Tegenwoordig wordt het steeds meer gestimuleerd om per PIN te betalen. Contant geld treedt steeds meer naar de achtergrond. Maar is dit wel zo slim? In deze blog de zetten we beiden betaalmogelijkheden tegen elkaar weg. Het hangt van de persoon zelf af wat het beste past.

Natuurlijk is betalen per PIN eenvoudig en makkelijk. Geen gedoe met wisselgeld. Altijd genoeg geld bij de hand (mits het banksaldo toereikend is natuurlijk). Het nadeel van betalen per PIN is het gebrek aan een goed overzicht, maar ook dat je niet gelijk in de gaten hebt hoeveel er nu is uitgegeven. Het overzicht is er bij thuiskomst dan wel weer heel snel want de betalingen kunnen gelijk online worden bekeken.

De voor- en nadelen van betalen met contant geld zijn andersom. Je moet eerst zorgen dat je contant geld hebt, dus eerst pinnen. Maar daarna is er wel iets wat tastbaar is: geld in de beurs. En als dat wordt uitgeven wordt dat minder. Dat is gelijk te zien. Daarentegen is het krijgen van een overzicht waar het contante geld aan is uitgegeven wat lastiger. Steeds moet je weer denken aan het vragen van bonnetjes en die goed bewaren om thuis in het kasboek te verwerken.

Vooral als het stellen van grenzen lastig is dan geniet het betalen met contant geld de voorkeur. Er kan dan gewoon niet meer worden uitgegeven dan dat er aanwezig is. Laat de PINpas dan wel thuis om niet in de verleiding te komen.

Een ander voordeel van contant betalen is dat je actief met geld bezig bent.

Het is ook handig om het weekbudget voor boodschappen contant in huis te hebben. Als er aan het einde van de week nog geld over is, doe dat dan in een apart potje en gebruik dat potje als spaarpotje voor bijvoorbeeld eens een keer wat lekkers, een kado of spaar ermee door voor bijvoorbeeld een vakantie.

Dit laatste kan natuurlijk ook als je per PIN betaald, maak dan het restant van het weekbudget over op je spaarrekening.

Wil je weten wat in je eigen situatie het beste past, probeer het dan gewoon eens uit. Een periode per PIN betalen en een andere, even lange, periode met contant geld.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s