Geen geld om vordering ineens te voldoen. En dan…?

Indien er sprake is van een vordering waarvoor er geen geld is om die ineens te kunnen voldoen dan is het belangrijk om zo snel mogelijk met de schuldeiser in contact te treden om te bekijken of een betalingsregeling tot de mogelijkheden behoord. Een schuldeiser waardeert vaak dat u contact zoekt en de situatie uitlegt en kan dan misschien ook iets voor u betekenen.

Toch is een schuldeiser volgens de wet niet verplicht om in te stemmen met een betalingsregeling. Dat is geregeld in artikel 6:29 van het Burgerlijk Wetboek. Mocht een schuldeiser twijfelen akkoord te gaan of niet willen instemmen met een regeling is het belangrijk om toch in contact te blijven. Stel een overzicht van uw inkomsten en uitgaven op en verzamel de bewijsstukken daarvan. Bekijk welk bedrag er over is en welk bedrag u zelf denkt te kunnen missen. Stuur deze stukken op naar de schuldeiser (per post of per e-mail) en verzoek nogmaals om een betalingsregeling. Laat zien dat er echt niet meer mogelijk is.

Vaak is dit toch voldoende om de zaak op deze manier toch te kunnen regelen of tot een tijdelijke betalingsregeling te komen. Een schuldeiser is immers niet gebaat bij allemaal extra kosten en u al helemaal niet. Mocht u hier zelf niet uitkomen dan kan ik u natuurlijk altijd van dienst zijn.

Mocht een schuldeiser toch voet bij stuk houden dan is het belangrijk dat u toch uw goede wil toont en bedragen die u kunt missen alvast (periodiek) over te maken. De schuld wordt dan in elk geval minder en er is een grote kans dat de kosten lager zullen zijn mocht de schuldeiser het op een procedure laat aankomen.

Ondanks dat een regeling geen wettelijk recht is, is het zeker geen verloren zaak in de rechtszaal. Het is daarom erg belangrijk dat u alle correspondentie goed bewaard en ook van telefonische contacten een korte aantekening maakt en daar de datum van het contact bij schrijft en vooral de naam noteert met wie u contact heeft gehad. Dit kunt u in een procedure gebruiken!

Er zijn uitspraken bekend waarbij de rechter heeft bepaald dat er rekening dient te worden gehouden met de belangen van een schuldenaar. Dat wil niet zeggen dat de vordering van de schuldeiser dan wordt afgewezen maar er bestaat een goede mogelijkheid dat de kosten van de procedure (deels) voor rekening van de schuldeiser komen.

Kort samengevat is het dus belangrijk om tijdig in overleg te treden met de schuldeiser – bij voorkeur in combinatie met een volledig overzicht van inkomsten en uitgaven en een betalingsvoorstel daar daarbij past – en om alle contacten goed te noteren met datum en persoon met wie gesproken is.

Indien hierin verder advies nodig is of als er vragen zijn informeer dan naar de mogelijkheden waarbij ik u van dienst kan zijn.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s