Zwangerschapsverlof

Nog 80 dagen en dan is de uitgerekende datum. Het komt nu spannend dichtbij. Gelukkig is zover alles geregeld en ben ik er klaar voor (voor zover je er klaar voor kunt zijn).

Van alle dagen die ik zwanger heb gehad, begin ik nu te merken dat ik meerdere mindere dagen heb. Ontzettend moe en wat duizelig. Niks medisch aan de hand, maar de rem moet er iets verder op.

Alles wat ik nu plan, plan ik al onder voorbehoud. Dat maakt het iets makkelijker om af te zeggen. En dat doe ik dan ook wel, indien nodig. Helaas moet ik vaker nee zeggen tegen dingen die wel heel belangrijk zijn, maar ik na mijn zwangerschapsverlof maar weer moet oppakken. Niet alleen persoonlijke dingen, zoals de oudervereniging van de school van mijn dochter. Dit heb ik met pijn in mijn hart moeten opzeggen. Maar zeker ook zaak gerelateerde dingen. Denk hierbij aan bijeenkomsten, scholingen en informatiebijeenkomsten. Dit zijn vaak dingen waarvan mensen niet beseffen hoeveel tijd dat met zich meebrengt.

Vooralsnog zal ik dus vooral nog werken en verder op heel veel nee gaan zeggen. Afspraken plan ik voor nu ook nog buiten de deur. Vanaf 10 april 2017 plan ik gedurende 12 weken (zwangerschapsverlof) helemaal niets meer buiten de deur.

Aangezien Xander veel extern aan het werk is, kan hij niet alles van mij overnemen. Wel kan er continuering plaats vinden dus daar is verder geen gebrek aan. Alles loopt gewoon door. Ik ben nu bezig met “opschonen”. Dat houdt in dat ik ervoor zorg dat alles zo ver mogelijk rond is en bijgewerkt. Er zijn altijd dingen die op een “stapeltje” to do belanden. Zoals mails die ik nog moet lezen met informatie en dat soort dingen. Hier ben ik me doorheen aan het “worstelen”. Daarnaast ben ik begonnen aan de grote opruim. Zo gaat het archief onder het schop en heb ik nog stukken hier liggen van klanten die dat nooit meer zijn komen ophalen of van mensen die zich helemaal niet meer hebben gemeld. Dat zal ook allemaal aan kant moeten.

Buiten dat alles zijn we ook nog bezig met een nieuwe administratie. Zoals onze klanten vast al hebben gemerkt, factureren we nu van uit een systeem. Dit werk zoveel malen prettiger, overzichtelijker en efficiënter. Wederom tijd die ik anders kan besteden. Voor nu aan uitrusten, maar straks aan (nieuwe) klanten. Daarnaast is alles beveiligd opgeslagen net als alle andere klantgegevens. En, alles is opvraagbaar op elk apparaat waar we mee werken. Nu stond alles alleen op mijn Mac.

De vennootschap onder firma heeft ervoor gezorgd dat er weer kritisch werd gekeken naar werkproces, efficiëntie, groei en toekomst. Hoe meer we groeien hoe meer we zullen over (moeten) gaan naar de werkwijze van grote(re) bedrijven. Ik heb echter onlangs mijn ondernemersplan nog eens kritisch doorgelezen en dat blijft de leidraad binnen dit bedrijf. We willen mensen helpen, we willen transparantie, persoonlijk contact en bereikbaarheid. Daar gaan we niet aan sleutelen. Misschien wel op een andere manier een invulling aan geven, maar dat blijft allemaal gelijk. Zo hebben we het ook afgesproken met onze klanten en dat zal zo blijven.

Gelukkig kan ik zeggen dat zo’n verandering/aanpassing erg positief is. Je blijft in beweging en blijft zoeken naar de best mogelijke werkwijze. Vrije weekenden en hopelijk voor de toekomst ook af en toe vakantie. Echt vakantie zonder telefoon of andere afleiding. Hoe ik dat ga doen tijdens mijn zwangerschapsverlof weet ik nog niet helemaal. Wat ik wel weet, is dat ik zelf veel minder bereikbaar zal zijn. En misschien ga ik dat wel doortrekken naar de toekomst. Nu is er veel afleiding en dingen tussendoor. Dat werk absoluut niet efficiënt. Wellicht ga ik wel een privé telefoon aanschaffen (typt ze met een grote glimlach). Dat zou heel veel rust geven. App’s en sms’en lees ik dan wel weer als ik aan het werk ben.

Voor nu, hoop ik op begrip. Ik zal mijn werktijden waarschijnlijk anders gaan indelen. Meer rustpauzes nemen waardoor ik overdag ook onbereikbaar zou kunnen zijn. Advies blijft: mailen. Bij spoed, in de onderwerpregel SPOED vermelden. Dit gaat het snelst, meest efficiënt en ik kan inhoudelijk het beste reageren. Nu moet ik vaak aan de telefoon zeggen dat ik het moet nakijken dus het verhaal blijft hetzelfde, niet meteen antwoord, maar wel uiterlijk de eerstvolgende werkdag. Daarnaast is sms’en, whatsapp’en, messengeren, bellen enz. enz. beperkt tot mijn telefoon. Dat gaat iemand anders dus niet overnemen. Je treft daarmee geen doel, het zal enkel langzamer gaan. De mail wordt centraal behandeld en gaat hierdoor simpelweg het snelst en wordt altijd overgenomen, ook als ik er niet ben. Daarnaast kan ik ook bij een afspraak zijn en ben ik ook niet bereikbaar. Als er echt spoed spoed is (deurwaarder aan de deur) dan mag er altijd gebeld worden via kantoornummer 043-8500705. Deze wordt eventueel ook overgenomen.

Waarschijnlijk dus ook wat voelbare aanpassingen de komende tijd. Het zal voor alle partijen wennen zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in. Verandering is immers goed, als je daarmee meer kunt bereiken. We blijven in beweging en ondanks dat het soms voelt alsof het verder af beweegt, beweegt alles naar elkaar toe.

Advertentie

2 gedachten over “Zwangerschapsverlof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s