ten minste houdbaar tot…

Er is nogal iets over te doen. Wat eet je nog wel en wat absoluut niet meer na de houdbaarheisdatum? En wat is de houdbaarheidsdatum nou precies?

Ik ontving deze link van mijn schoonbroer met de vermelding: “Is dit niks voor een van jouw blogs?” En ja dat is het absoluut.

Buiten de verspillen van voedsel, maar ook van het geld dat daarmee gepaard gaat, geven we ook een signaal af. Zo weet ik dat mijn grootouders vroeger schimmel uit brood sneden of van de appelmoes afschepte en dat we dat gewoon te eten kregen. Geloof me dat wij onze neus daarbij ophaalde. Hun argument was simpel: “het is betaald en nog prima te eten, stel je niet aan.” En geloof me dan aten wij gewoon wat we voorgezet kregen. Zij hadden in de oorlog voor ergere dingen gestaan en dan leer je respect hebben voor wat er wel is.

Die neusophaling van ons werkt echter door. Wij halen nog steeds onze neus op en gooien makkelijk iets weg. We leven niet voor niets in een wegwerpmaatschappij. Dat we hierdoor minder verstandig met geld om gaan is ook hierdoor te verklaren. Brood dat een dag oud is, wordt aan de eendjes gevoerd (in het gunstigste geval) en vlees willen we elke dag vers. Het nadeel hiervan is dat we niet meer weten wanneer iets niet meer bruikbaar is.

De “ten minste houdbaar tot” is een datum die aangeeft dat een product van de beste kwaliteit is (gegarandeerd) tot die datum. Daarna is het nog steeds bruikbaar, eetbaar en verwerkbaar, echter kan het kwaliteit verliezen.

De “niet meer gebruiken na” of “te gebruiken tot” is een datum waarna je daadwerkelijk ziek kunt worden na het eten/gebruiken van desbetreffende product. Denk hierbij aan medicijnen, vis, verse groenten en vlees. Gewoon weggooien dus als de datum is verstreken.

Daarnaast kunnen producten ook verwerkt worden, waardoor ze langer bruikbaar worden. Denk hierbij aan inmakenweckenrokeninleggenpekelen en invriezen. Maar ook door producten te koken of bakken, kunnen ze langer houdbaar zijn.

Voor meer advies over houdbaarheid, verwijs ik graag door naar het voedingscentrum. Je kunt hier via een zoekfunctie makkelijk terug vinden hoe lang je eten kunt bewaren. Ook verwerkt eten.

Het is niet de bedoeling dat je ziek wordt, maar alles zomaar weggooien, is zeker ook niet nodig. Ik ben erg benieuwd naar jullie tips en trucs, maar nog meer naar recepten om de houdbaarheid van producten te verlengen. Bijvoorbeeld komkommer in het zuur.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s