Nabestaandenuitkering

Ik kreeg gisteren de zeer interessante vraag van een klant van ons: “Heb ik recht op weduwegeld, ook al waren wij gescheiden?” Blijkbaar had een vriendin aangegeven dat dit kon, omdat mevrouw nooit hertrouwt was geweest. Ik moest het antwoord schuldig blijven en ben vandaag op onderzoek uit gegaan. Ik vond dit echter zo interessant en wellicht interessant voor jullie dat ik het antwoord graag wil delen.

Het antwoord is: Nee! Helaas is het in het specifieke geval van deze mevrouw niet van toepassing. Het antwoord zou ja zijn geweest, als zij alimentatie had gehad van haar ex-partner op het moment dat hij overleed. Buiten de aanvullende voorwaarden die gelden.

Hieronder de voorwaarden die gesteld worden:

Wanneer heb ik recht op een nabestaandenuitkering (Anw-uitkering)?

Als uw partner overlijdt, heeft u recht op een nabestaandenuitkering. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Zo moet uw partner verzekerd zijn geweest voor de Algemene nabestaandenwet (Anw).

Partner verzekerd voor Anw-uitkering

Als uw partner op de dag van overlijden in Nederland woonde of werkte, is hij of zij verzekerd voor een Anw-uitkering. U kunt ook in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) Anw-uitkering als uw partner verzekerd was voor een nabestaandenuitkering in:

Overige voorwaarden voor Anw

Voor een Anw-uitkering geldt dat u nog geen recht mag hebben op AOW. Daarnaast voldoet u aan minimaal 1 van de volgende voorwaarden:

  • U heeft een kind onder de 18 jaar.
  • U bent voor meer dan 45% arbeidsongeschikt.

Gezamenlijk huishouden en Anw

Elke nabestaande die met een vaste partner een gezamenlijk huishouden voerde op het moment van het overlijden, kan recht hebben op een uitkering. Dus ook als u niet gehuwd samenwoont of samenwoont met een broer of zus.

Gescheiden en Anw

Ook als uw ex-partner overlijdt, kunt u recht hebben op een Anw-uitkering. Voorwaarde is wel dat u alimentatie kreeg. Daarnaast gelden voor u dezelfde voorwaarden als voor andere nabestaanden. De uitkering is nooit hoger dan het bedrag dat u aan alimentatie kreeg.

Anw aanvragen

Was u getrouwd of geregistreerd partner? De gemeente geeft het overlijden van uw partner door aan de SVB. Binnen 2 weken krijgt u een brief van de SVB over de nabestaandenuitkering (Anw-uitkering). Bij deze brief zit een formulier waarmee u de nabestaandenuitkering kunt aanvragen.

Woonde u samen met uw partner, maar was u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan moet u zelf de Anw-uitkering aanvragen.

Op de website van de SVB is het mogelijk online een nabestaandenuitkering aan te vragen. U kunt het aanvraagformulier ook krijgen bij de gemeente of bij de uitvaartondernemer.

Heb je vragen hierover of wil je hulp bij het aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op info@financielestabiliteit.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s