The Amsterdam Project

Zwaar onder de indruk heb ik gisteren naar het nieuwe programma op RTL4 gekeken met Beau van Ervan Dorens. Helaas aflevering 1 gemist dus die ga ik nog terug kijken.

the-amsterdam-project

Een korte samenvatting van het programma: ze gaan gedurende 6 maanden 5 zwervers in Amsterdam volgen. Deze zwervers krijgen een boekje met telefoonnummers van mensen die hun gaan helpen. Daarnaast krijgen ze een pinpas met € 10.000,00 vrij te besteden.

Gisteren het verhaal van een man die in een parkeergarage werkte en door omstandigheden zijn werk, relatie en (t)huis verloor. Hij leeft nu een zwerversbestaan en verkoopt de daklozenkrant. Deze man kreeg van Duncan Stuttenheim een bedrijfspand in bruikleen om toch een vorm van een (t)huis te hebben. Dit laat zien (aan mij wederom) dat mensen die het beter hebben wel degelijk vrijgeviger zijn dan ze vaak gezien worden. Ze schreeuwen het alleen niet van de daken. De mens is mooier dan we aan de oppervlakte kunnen zien.

Verder werd er een portret geschetst van een alleenstaande moeder van 22 jaar die met haar zoontje op straat was komen te staan. Zij is gevlucht uit een huiselijk geweld situatie. Ontzettend veel respect voor haar. Sta er maar voor. Een huiselijk geweld situatie kenmerkt zich vaak door o.a. een sociaal isolement. Een pleger houdt het slachtoffer weg bij familie en vrienden. Op het moment dat het slachtoffer besluit te vertrekken is er niemand meer om op terug te vallen.

De verhalen van deze mensen laten wederom zien dat er mensen zijn die niet binnen de vakjes van deze maatschappij passen en dat het echt iedereen kan overkomen. Je hoeft niet verslaafd, verstrooid of crimineel te zijn. Ik ben erg benieuwd hoe het project zich verder gaat ontwikkelen en wat er te leren valt.

unknown

Ik hoop in elk geval dat het inzicht geeft om mensen (in welke omstandigheden dan ook) te blijven zien als mensen. Want als het iemand is die je kent, zou je toch ook helpen?

Bevind je je zelf in een nijpende situatie. Aarzel niet om hulp te vragen. Wij zullen alles doen wat nodig is om je te helpen. Wij beschikken niet over hokjes of vakjes. Bij ons past het altijd of we maken het passend.

Advertentie

2 gedachten over “The Amsterdam Project

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s