Ontwikkelingen

De grootste is uiteraard dat onze klant een woning heeft en dat de inkomsten rond zijn. Hij is druk doende alles te schilderen en in te ruimen. Ontzettend blij dat het gelukt is om iemand van straat te halen die daar nooit terecht had mogen komen.

Verder lopen er nog wat rechtszaken aangaande dagvaardingen die in twijfel getrokken kunnen worden. Benieuwd hoe de rechters hier tegenover staan. Ik heb er in elk geval een goed gevoel over.

Er hebben nieuwe klanten ons benaderd die we gelukkig verder kunnen helpen. Dat kost vaak veel tijd, het is ook een grote stap. Geduld hebben is dan ook de enige manier. Iedereen doet dit op zijn eigen tempo. Er zijn mensen die je hand schudden en meteen vragen waar ze kunnen tekenen. Er zijn ook mensen waar je maanden mee bezig bent. Dat kan te maken hebben met vertrouwen, met trots, met de angst voor wat er allemaal boven komt drijven, met spullen die niet bij elkaar gevonden kunnen worden, enz. Ik ben ervan overtuigd dat dit proces niet te versnellen is. Pas als iemand er klaar voor is, kun je verschil maken. Ik wil iedereen helpen, maar mensen die (nog) niet geholpen willen worden, kan ik ook niet helpen.

We hebben momenteel te maken met twee mensen die graag weg willen bij hun bewindvoerder en hierbij hulp hebben gevraagd. Een zeer delicaat geval. Het is altijd vervelend als mensen ergens weg willen. Ik voel me dan ook vaak zondebok. Het is vooral belangrijk objectief te blijven. Je hoort tenslotte één kant van het verhaal en dat is altijd de waarheid van degene die het verteld. Ik hoef hier gelukkig geen oordeel over te vellen. Ik hoef enkel te luisteren en te kijken of ik kan voldoen aan de vraag die er is. Zo heeft één klant ervoor gekozen de ontslagprocedure via een advocaat te volgen. Ook hierin komt duidelijk naar voren dat een ontslag niet zomaar is aangevraagd. De advocaat moet een goed dossier aanleggen en gegronde redenen vinden om het ontslag erdoor te krijgen. De andere klant heeft ons gevraagd het ontslag aan te vragen namens hem. Wij hebben daarvoor contact opgenomen met de rechtbank. Ook nu is het de vraag wat de rechter hiervan vindt.

Het mooie van wat ik doe, is dat ik mensen zie die vooruitgang boeken. Ze zien schulden verminderen. Ze begrijpen zelf wanneer ze er een potje van maken. Ze stoppen met roken, gokken en andere dure “hobby’s”. Deze beslissingen nemen ze allemaal zelf. Ik kan niemand zeggen hoe hij/zij moet leven. Ik laat zien hoe het anders kan. Dat geeft rust en die rust zorgt voor veranderingen in het leven van mensen. Mensen die geen rust kennen, gaan niet stoppen met roken, ondanks dat ze beter weten. Het is duidelijk dat financiële problemen nooit op zich staan. Er zijn altijd meer dingen aan de hand. Als je één probleem (in mijn geval financiën) kunt wegnemen, kunnen zij zich concentreren op dat wat ze al zo lang zo graag willen, maar wat maar niet lukt.

Je kunt niemand veranderen, je kunt wel verschil maken in iemands leven. Trots dat ik dat kan doen, door het werk wat ik doe.

En ja, er zijn soms ook gevalletjes terugval. Dat gebeurt en dat is niet anders. Het mooie is dat ze zelf begrijpen dat het niet handig is. Ze de draad weer willen oppakken en er dan ook voor gaan. Het is niet eenvoudig om lange tijd van leefgeld te leven. Iedereen krijgt een keer een breekpunt. En iedereen gaat anders om met zo’n breekpunt. Door dat stukje “ruimte om te vallen”, leer je ook opstaan en de draad weer op te pakken. Dit in tegenstelling tot het eerdere, ik heb het nu toch al verpest, laat maar zitten. Wederom mooi om te zien. Dat helpt ook weer voor de toekomst, als ik niet meer direct betrokken ben.

En zo ben ik constant bezig met ontwikkelingen. Van de zaak, van de klanten, van de vraag, van het aanbod, van structuur en efficiëntie. Wat mis jij in de hulpverlening als het om financiën gaat?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s