Familiebewindacademie

Gisteravond heb ik deel genomen aan de familiebewindacademie op de Rechtbank Maastricht. Mr. Otto, rechter, sprak het geheel aan elkaar. Daarnaast was de president van de Rechtbank aanwezig en een aantal mensen van Team Toezicht, twee rechters en twee juridisch medewerkers. Team Toezicht houdt zich bezig met het controleren van werkzaamheden van onder andere bewindvoerders. Zij controleren rekening en verantwoording, maar behandelen ook klachten. Zij gaven zeer duidelijk aan dat zij een groot verzoek hebben om alles zo compleet mogelijk aan te leveren. Dat scheelt enorm veel tijd. Daarnaast gaven zij duidelijk aan dat als klachten niet bij hun terecht komen, zij ook niet weten dat er onvrede of wangedrag is. Verder verwezen zij naar rechtspraak.nl voor alle formulieren en toelichtingen. Een zeer handige website waar alle vragen beantwoord worden. Goede zoekfunctie. Ik kan deze dan ook ten zeerste aanbevelen.

Een bewindvoerder hoeft geen professional te zijn. Er zijn ook familieleden die bewindvoerder kunnen zijn. Hieraan zijn wel regels verbonden. Zo mag je als echtgenoot/levensgezel of kinderen een bewindvoering aanvragen. De bewindvoerder in familiebewind mag dan wel een schoonzoon zijn, maar deze mag het niet aanvragen. Er worden dan alle belanghebbende gevraagd om toestemming. Dit zijn bijvoorbeeld ouders, broers, zussen en kinderen. De belanghebbende hoeven overigens niet te verschijnen.

Als je bewindvoerder bent binnen familiebewind moet je voor een aantal handelingen toestemming van de rechtbank vragen. Als voorbeeld schenking van een demente onder bewind gestelde. Als er altijd elk jaar door moeder € 1000,00 wordt geschonken aan ieder kind met diens verjaardag dan kan deze traditie doorlopen binnen het bewind. De bewindvoerder krijgt hiervoor toestemming van de rechtbank. Als dit niet zo was, maar er na de verkoop van het huis geld geschonken moet worden aan alle kinderen. Is de kans heel klein dat je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Het is dus goed om bepaalde voornemens vast te leggen alvorens je zelf niet meer kunt beslissen over je financiën. Denk aan een testament. Dit testament moet dan wel bekend zijn. Een testament wordt pas bekend na overlijden, niet bij dementie en eventueel bewind.

Op het moment dat er bij bewind wordt gevraagd om wel of niet te publiceren, zijn de volgende overwegingen van belang:

  • handelsbekwaamheid, als de wederpartij had kunnen weten dat de onder bewindgestelde onder bewind staat, kan de overeenkomstig te niet worden gedaan
  • hiermee vervalt een stuk aansprakelijkheid van de bewindvoerder

Advies: controleer de publicatie en bewaar deze als bewijs. Na het einde van het bewind komt de publicatie te vervallen of als er iets fout gaat in de publicatie dan heb je geen bewijs meer dat de wederpartij op de hoogte had kunnen zijn van de onderbewindstelling.

Er werd aangegeven dat de langst durende onder bewindstelling al 50 jaar duurt. De terechte vraag was hoe dit mogelijk is. Dit bleek te gaan om iemand met een geestelijke beperking die sinds zijn 18e jaar onder bewind staat en dit zo goed verloopt dat dit zo is blijven doorlopen. Een succesverhaal!

De veelgevraagde vraag WAT ZIJN DE TAKEN VAN EEN BEWINDVOERDER:

Wellicht de belangrijkste om te benoemen, beheer van vermogen:

  • dagelijkse financiën
  • rekeningen betalen
  • belastingaangifte
  • toeslagen/bijzondere bijstand aanvragen en andere potjes aanboren waar extra inkomsten uit te generen zijn.

Er werd een mooie quote gebruikt vrijwel op het einde van deze zeer leerzame bijeenkomst die ik graag met jullie wil delen.

“Heeft iemand schulden omdat hij gek is of is iemand gek van de schulden!”

Kort samengevat is de taak van een bewindvoerder zwaar. De controle is ook zwaar. Team toezicht moet echter wel klachten krijgen om te weten dat er dingen niet kloppen om acties te ondernemen. Wil je als familielid iemand onder bewind laten stellen bij een ander familielid denk dan goed na over de (lange termijn) consequenties, taken en verantwoordelijkheden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s