Zwerver worden is niet moeilijk

Dat het systeem faalt, is algemeen bekend. Dat er gaten in het systeem zitten, wordt telkens weer opnieuw duidelijk. Als je niet onafhankelijk bent en geen vangnet hebt, is zwerver worden elk moment mogelijk.

Als je ervoor kiest (of geen keuze hebt) om binnen een gezin maar een kostwinnaar te hebben, dan ben je als partner ontzettend kwetsbaar. Op het moment dat de kostwinnaar besluit niet meer verder te willen (of jijzelf) met de relatie zul je moeten vertrekken. Kun je dan niet bij familie of vrienden terecht, moet je naar het slaaphuis. Je wordt daar dan ingeschreven en zo kun je een aanvraag Sociale Dienst uitkering doen. Je moet fysiek verblijven in het slaaphuis. Dat is geen makkelijke stap als je die überhaupt al kunt zetten.

Hoe scheef is het, dat je op zo’n moment maar één keuze hebt. Als iemand meerdere keuzes kent, wil ik deze ontzettend graag weten. We zoeken namelijk alternatieven.

Als je geen woonruimte hebt, geen inkomsten hebt, je spullen niet kunt meenemen dan ben je een zwerver. Dat overkomt je dan zomaar. Daar kies je niet voor, daar hoef je niet verslaafd voor te zijn, je hoeft er geen schulden voor te hebben.

Ik zeg altijd dat als je tussen wal en schip raakt, ik daar zit om je op te vangen. Er zijn ook grenzen aan dat wat ik kan doen. Dat blijkt als er zo’n situatie zich voor doet. Soms weet ik ook geen uitweg meer en begrijp ik dat mensen dingen gaan doen die eigenlijk niet netjes zijn of zelfs tegen de wet.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen! Als er ook nog kinderen in het spel zijn, dan doe je alles om te overleven.

Het is makkelijk om te oordelen, maar weet dat iedereen er korter bij staat dan je hopelijk ooit hoeft te ervaren. Ook in ons land, waar ontzettend goed wordt gezorgd voor iedereen, vallen er mensen buiten de boot.

Wie heeft de oplossing?

 

Advertentie

3 gedachten over “Zwerver worden is niet moeilijk

 1. Beste mensen,

  Na een periode van bijna dakloos geraakt te zijn uiteindelijk toch in een sociale huurwoning terecht gekomen. Nu inmiddels bijna 4 jaar verder en de financiën op orde te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat dit een onhoudbare situatie dreigt te worden. Gezien ik alleenstaand ben maar wel kinderen heb die bij hun moeder ingeschreven staan en gelukkig mijn kinderen regelmatig kan ontvangen vecht ik continu om overeind te blijven. Met een wao uitkering en een invaliditeitspensioen kom ik net niet in aanmerking voor toeslagen waardoor ik overal de volle mep voor betaal. Toch blijft er te weinig over om fatsoenlijk te kunnen leven en ik overweeg dan ook serieus om er de brui aan te geven en de huur op te zeggen en maar een zweversbestaan te gaan leiden.(met dank aan politiek NL)

  Ik wil geen bemoeienis van instanties die proberen mij van gedachten te veranderen, die bureaucratie heb ik meer dan genoeg van!

  Is er iemand die weet of ik mijn uitkeringen dan kan behouden en hoe ik dit aan moet pakken?

  BVD voor evt. goede adviezen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s