Vroeger was alles beter….

9f4c5bc85d2fecf862996e056eb10bd4

Dat het vroeger allemaal beter was, hoor je vaak. Mensen hebben een gevoel van nostalgie (is het gevoel iets belangrijks of dierbaars te zijn kwijtgeraakt. Dit uit zich in heimwee naar het (persoonlijke) verleden). De vraag is alleen, wilde we dat toen niet kwijt raken? Wat wilden we graag een telefoon die overal mee naar toe kon en die enkel en alleen van jou was. Niet delen met broertjes, zusjes en al helemaal niet met ouders. Om maar een voorbeeld te noemen.

1455d8be5164bcb981076d38eb72b7cf_medium

Ik ben gezegend met een oma waar ik nog vaak gesprekken mee voer over vroeger, want dat lijkt voor haar net te zijn gebeurd. Met mijn moeder en dochter zijn we daarmee vier generaties en vier geslachten. Nogal bijzonder. En ja, wij hebben het dan over de verschillen. We zijn alle vier reëel genoeg om te zeggen dat iedere tijd zijn mooie en minder mooie dingen had. Oma is opgegroeid tijdens WO II. En nog kan zij mooie herinneringen aan die tijd vinden.

1445807561_2015-10-25-10-vroeger-wa

En zo schuiven dingen op, gaat alles verder en lijken we op een bepaalde leeftijd ineens stil te staan en ingehaald te worden door onze eigen kinderen en achter uit te gaan als onze kleinkinderen voorbij komen gestormd. Het hoort er allemaal bij. En wanneer het nou het beste was? Gewoon op het moment dat jij er het beste van maakt. Want dan kun je terug kijken met nostalgie.

vroeger-was-alles-beter-en-tegenwoordig-is-dat-niet-anders

Wat voor mij persoonlijk een groot verschil is met vroeger en nu (en waarschijnlijk is dat ook iets wat ik zie, omdat ik het liever anders en meer zou willen zien) is dat mensen vroeger elkaar hielpen, omdat ze wilde dat een ieder kon meegenieten van dat wat ze hadden. Een ander gunnen wat je zelf hebt. Nu lijkt de afgunst een flinke groei te hebben doorgemaakt. Zelf meer willen hebben dan de ander heeft.

images

Of het vroeger, nu of in de toekomst beter is, is heel persoonlijk. Vasthouden aan alleen de mooie dingen om de slechte dingen van het nu te verzuren, kan ik niet aanraden. Wat ik wel kan aanraden, help elkaar. Zie je of hoor je dat er iemand in de buurt is die wat hulp kan gebruiken, biedt het dan aan.

13626522_839388882858306_9093637530674009355_n

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s