Dagvaarding ontvangen?

Als je een dagvaarding (1) hebt gekregen en je hebt geen idee wat te doen, ben je bij mij ook aan het juiste adres.

Onlangs werd een klant gedagvaard. Ik heb hierop een conclusie van antwoord (3) geschreven. De rechter heeft deze persoonlijk van mij in ontvangst genomen tijdens de rolzitting (2).

Vervolgens is er een rolbericht (4) gekomen waarin werd vermeld dat de rechter een comparitie van partijen (5) heeft gepland. Deze zitting (6) was vandaag.

Er zijn deurwaarders die inmiddels “berucht” (woord van de rechter) zijn bij de Rechtbank. Deze comparitie (5) leek dan ook duidelijk gepland om de betrokken deurwaarder een reeks zeer kritische vragen te stellen. De gemachtigde van de eisende partij (7) hield echter voet bij stuk, ondanks de nadrukkelijke richting waarop de rechter hem probeerde te sturen.

De rechter heeft gevraagd of wij iets wilde zeggen. In sommige gevallen is niks zeggen de beste oplossing. Ik heb daarom aangegeven van mening te zijn dat zij alles al duidelijk heeft verwoord en ik daarop niks heb toe te voegen.

17 Augustus 2016 wordt het vonnis (8) afgegeven. De rechter heeft de eisende partij nog gezegd dat ze tot die tijd de zaak nog kunnen intrekken. Ze heeft daarnaast duidelijk aangegeven dat in het vonnis zal komen te staan dat dagvaarden voor de overige vorderingen niet is toegestaan. Ze hebben namelijk maar voor een klein gedeelte van de vordering gedagvaard in plaats van voor de gehele vordering. Je zou denken dat het gunstig is, maar dat is het zeker niet. Alle kosten worden namelijk bij iedere keer dagvaarden opgenomen. Ze gaf hierbij duidelijk te kennen, dat hiervan maar één partij rijk wordt en dat is de deurwaarder. Zowel de eisende partij (7) als de gedaagde (9) zijn hiervan de dupe. We noemen dit ook wel een explotenfabriek (10).

Zeer tevreden over de zitting konden mijn klant en ik de zaal verlaten. De gemachtigde van de eisende partij hield ons netjes de deur open. Zo zie je dat een zakelijk conflict niks met de personen in kwestie te maken heeft.

Het verbaast me iedere keer weer als ik op woensdagochtend wel eens op de Rechtbank ben voor een rolzitting, dat de meeste mensen daar geen idee hebben wat het inhoudt om een dagvaarding te krijgen. Dat ze niet weten wat een dagvaarding precies is en hoe zo’n zitting gaat, vind ik niet vreemd. Wel dat ze zich daarover niet informeren of hulp daarbij inschakelen. Je hoeft daarvoor geen advocaat te nemen. Wellicht geeft dit artikel je de nodige informatie. Heb je echter alsnog vragen, stel ze.

 1. dagvaarding: het is in principe niet meer dan een brief waarin staat dat je naar de rechter moet met datum tijd en waarom.
 2. rolzitting: de zitting waar iedereen tegelijk naar toe moet als je bent gedagvaard in dat gebied. De zaak wordt zeer kort besproken en de rechter kijkt wat er verder gaat gebeuren
 3. conclusie van antwoord: de eerste reactie als je een dagvaarding hebt gekregen. Dat kan in een brief aan de rechter zijn of wat je zegt tijdens de rolzitting
 4. rolbericht: brief van de rechter wat er gaat gebeuren en eventueel met een datum en tijd dat je moet komen.
 5. comparitie: alle betrokken partijen komen dan, op zijn/haar verzoek naar de rechter en de rechter spreekt met hun en stelt vragen.
 6. rechtszitting: een bijeenkomst bij de rechter
 7. eiser of eisende partij: degene die wat van je wilt. Gemachtigde: degene die het woord mag doen namens de eiser (vaak een jurist of deurwaarder van het deurwaarderskantoor)
 8. vonnis: een geschreven beslissing van de rechter
 9. gedaagde: jij (degene die is gedagvaard)
 10. explotenfabriek: een deurwaarder die alleen maar bezig is met het maken van ambtelijke stukken (dagvaarding, betekening, beslag, overbetekening, enz.) om zo zoveel mogelijk te kunnen factureren aan zijn klant.
Advertentie

Een gedachte over “Dagvaarding ontvangen?

 1. Pingback: Vonnis GGN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s