Wat eten we? Witlofsoep

Ik moet altijd meteen aan een ex-collegaatje van me denken als het gaat om goedkope maaltijden. Ik werkte nog bij een deurwaarder en kreeg een brief van een debiteur die schreef dat ze enkel macaroni kon maken elke dag opnieuw. Ik was zwaar verbaasd, want macaroni is niet goedkoop. Ik gooi daar verse paprika in en verse champignons een halve kilo gehakt en twee zakjes sausmix. Ik kan je garanderen dat zo’n ketel niet op tafel staat onder de € 15,00. Ik kon dat destijds niet maken, omdat ik daar simpelweg geen budget voor had. Mijn collegaatje had ook zware tijden gekend en gaf aan dat je zo geen “cheap ass” macaroni maakt. Je koopt het goedkoopste blikje gehaktballetjes in tomatensaus, twee blikjes tomatenpuree, opwarmen en klaar is je saus. Nog geen € 1,50 was ze daarvoor kwijt. Dat is dus 10 dagen eten van een ketel waar ik 2 dagen van kon eten. 8 Dagen winst.

Het is niet makkelijk om rond te komen van leefgeld. We kunnen allemaal rond komen van € 50,00 in de week, maar niet te lang. We zijn er ook niet op ingesteld om van weinig rond te moeten komen en weten vaak niet hoe je dit het beste kunt doen.

Nu weet ik dat er vele mensen afhankelijk zijn van de voedselbank of van de gulle giften van Stichting de GouweSaints and Sinnersstichting Stille Armen Maastricht of Heel Limburg Helpt. Als je dan zo’n pakket met eten krijgt, zit daar niet altijd alleen maar lekkers in. Soms krijg je misschien iets dat je eigenlijk niet lust of waar je niet van weet wat je ermee moet.

Ik ga jullie proberen in de rubriek “Wat eten we?” menu’s te geven om van weinig middelen een gezonde voedzame maaltijd op tafel te zetten. Mijn soepen zijn daar zeker een voorbeeld van.

Je hoeft natuurlijk het recept niet te volgen. Gebruik wat je hebt en probeer dingen uit. Als eerste heb ik een recept dat zeker goedkoop te maken moet zijn. Het is vegetarisch en volgens mij net niet veganistisch. Ik denk dat er in de peperroomsaus iets van melkproducten zit. Dus roep maar even als je weet hoe het zit. Witlofsoep.

Eerst even een anekdote vooraf (sla dit vooral over als je niet geïnteresseerd bent). Bij ons komt de groenteboer aan de deur. Hij heeft heerlijke biologische groente en fruit en vrije uitloopeieren. De prijs is vrijwel gelijk aan “gewone” groente en fruit uit de supermarkt, omdat hij seizoensspul heeft. Mooie win-winsituatie. Ik had een briefje gemaakt en daarop gezet wat we graag wilde hebben en erbij gezet 2x seizoensgroenten (want ja, geen idee wat dat is, erg genoeg) en 2x seizoensfruit (zelfde verhaal). Zoë was even thuis, omdat ik snel iets moest ophalen en had ook een briefje van € 50,00 om mee te betalen (ik ben niet van het cash geld, dus vers gepind). De groenteboer stelde witlof voor aan mijn dochter en zij stemde in, want dat lusten wij graag (NOT). Ze betaalde en kreeg netjes € 50,00 terug, vertelde ze toen ik thuis arriveerde. Ik vroeg of hij het had opgeschreven, (ja, lekker ouderwets op de pof, loving it) omdat hij wellicht niet kon terug geven. Nee zegt ze, hij heeft me kleingeld terug gegeven. En inderdaad, de lieve man had van € 11,00 terug naar € 50,00 geteld en haar netjes € 39,00 terug gegeven. Ik denk dat ik haar dit soort dingen vaker moet laten doen (bloos bloos). Nou toen hadden we dus witlof, en dat vind ik echt niet lekker. Ik eet het wel, maar liever niet. Nu eet ik sowieso niet graag gekookte groenten PUNT. Dus ik vraag aan mijn moeder wat ik met die witlof kan. En daar kwam het, water koken, want daar ben ik dan weer wel goed in, ik moest er soep van maken. Bij ons kookt Xander en dat is de reden van mijn extra kilo’s en voor het gezin een stuk beter. Die soep heb ik ff snel gemaakt gistermiddag (nadat ik toch weer had zitten werken op zondagochtend en dat zeker niet met mezelf had afgesproken) en gisteravond was hij op. Dat mag je een succes noemen, aangezien het een flinke ketel was. Zo dat was mijn anekdote, we gaan ervoor.

IMG_0591

Benodigdheden:

  • 2 grote uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 kilo witlof
  • 1 zakje peperroomsaus
  • 3 grote aardappelen
  • 4 groente bouillonblokjes
  • 2 liter water
  • braadboter

Zet twee liter wat op in een soeppan met 4 blokjes groente bouillon. Neem een hapjespan of wok of iets en doe daar wat boter (of olie) in. Dan 2 grote fijngesneden uien bij de boter en de fijngesneden (of geperste) teen knoflook. Laat dit wat bakken (wel roeren zodat het niet aanbakt) en snij intussen de witlof fijn (hoeft niet te fijn, maar gewoon snijden). Doe de witlof bij de uien en knoflook en bak deze mee. Als het water kookt dan voeg je het mengsel toe aan het water. Lekker laten doorkoken en in de tussentijd 3 grote aardappelen schillen en in kleine blokjes (dan zijn ze sneller gaar) snijden. Gooi de aardappelen erbij. Als de aardappelen gaar zijn (heel snel dus als ze heel klein gesneden zijn) doe je het zakje peperroomsaus erbij (mag ook met parmezaanse kaas of geraspte kaas of kaassaus of room of toch veganistisch Alpro Soya cuisine of iets anders wat je hebt wat erbij kan). Goed roeren en dan ff de staafmixer erdoor totdat het een romig geheel is. Eet erbij wat je lekker vind. Roggebrood, brood, stokbrood, gebakken spekjes als je dan toch echt geen vegetarisch kan verdragen ;).
EET SMAKELIJK!

IMG_0592

Heb jij iets waar je niet van weet wat je ervan moet maken. Reageer dan onder aan dit bericht. Ik ben benieuwd of iemand je op weg kan helpen met een recept. Heb je zelf een recept dat echt super goedkoop is, deel het dan ook. Laten we elkaar helpen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s