Inspiratiesessie Radicale schuldpreventie

Net naar een bijeenkomst geweest waarvoor ik door de Gemeente Maastricht ben uitgenodigd. Deze bijeenkomst werd door Mevrouw Kessels geopend. De heer Pieter Hilhorst van Goede Gieren heeft daarna uitgelegd wat hij aan projecten door het land heeft opgezet om armoede te voorkomen. Hij kwam met verschillende preventie mogelijkheden. Hierin werd vooral om veel interactie gevraagd en die heeft hij ook gekregen. Verschillende stichtingen en bedrijven die zich bezig houden met armoedebestrijding waren aanwezig en hebben actief deelgenomen.

In de eerste helft van deze sessie heeft hij praktijkvoorbeelden gegeven van mensen die niet voor schuldhulpverlening in aanmerking komen. Precies de mensen waarvan ik steeds aangeef hen te willen en kunnen helpen. De heer Hilhorst gaf aan dat we in Nederland zo beschermd zijn en er zoveel regels zijn dat er geen plek meer is voor de uitzonderingen. Hij zoekt alsnog naar oplossingen om een ieder te kunnen helpen. Ik zie mij graag aan dezelfde kant staan met de werkzaamheden die ik verricht.

In de tweede helft heeft hij gevraagd wie al actief bezig is met zijn voorbeelden van armoedepreventie. Hierbij kwamen een aantal voorbeelden aan bod. Ik heb Stichting Saints and Sinners genoemd. Zij zorgen er al voor dat mensen elkaar helpen om zo de kosten te beperken. In vele gevallen is dit zelfs de enige mogelijkheid om hulp te krijgen, omdat er anders geen budget voor is.

Wethouder André Willems heeft de sessie gesloten. Hij dankte mij voor de inzet van Saints and Sinners. Een groot compliment dat niet mij, maar de mensen van Saints and Sinners toekomt. Ik heb hem beloofd de boodschap te zullen overdragen. Daarnaast dankte hij Stichting Stille Armen Maastricht. Een stichting waar ik me ook erg bij betrokken voel.

Verder hoorde ik aanwezigheid uit naam van Stichting de Gouwe. Eveneens een stichting waar ik ontzettend veel waardering voor heb. Wederom heb ik gezien dat Maastricht ontzettend veel initiatieven heeft met vrijwilligers en ondernemers die zich inzetten om de armoede te bestrijden.

Deze maand lijkt daarin overigens een toppunt van drukte te zijn. Zo staat er volgende week nog een bijeenkomst van SAM op de planning en heeft de Gemeente een andere bijeenkomst verschoven naar volgende maand. Daarover zal ik jullie verder ook op de hoogte houden.

Ik geniet onder het schrijven van deze blog nog even van het zonnetje. Heerlijk die openslaande deuren van mijn kantoor. Met het avondzonnetje dat mij toelacht. De zon had ik anders helaas moeten missen vandaag. Ondanks dat we bij Stayokay prachtig uitzicht hadden over de Maas zaten we toch achter glas. Bij buitenkomst was de drukte in het park bewijs van het prachtige weer en de noodzaak aan zonnestralen.

IMG_0018

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s