Beslagvrije voet?!?!

Begrijp jij het nog? Vandaag was een topdag. Van de ene verbazing in de andere. Een cliënt meldt zich een tijdje geleden, omdat het onmogelijk is om vaste lasten te betalen of om gaten te dichten. De oorzaak is voor mij nooit van belang. Het gevolg, in deze, des te meer.

Er wordt beslag gelegd. Natuurlijk helemaal correct. Tenslotte moet je afspraken nakomen. Maar als je dan je vaste lasten niet meer kunt betalen? Paniek slaat toe en een oplossing lijkt onmogelijk. Er ontstaan overal achterstanden en schulden. De gevolgen zijn niet meer te overzien.

Normaal is dat vrij makkelijk op te lossen. Verzoek aanpassing beslagvrije voet en we kunnen weer. In deze ging het om overheidsinstanties en dat is al net iets moeilijker. Dat bleek helemaal niet het probleem te zijn. Na veel voorwerk, begon vandaag mijn onderzoek.

AAEAAQAAAAAAAAQKAAAAJDcyYjFjMDFjLWNiZjItNGI0NC04OTA2LWFkMzIxMzNlYjg2Ng

Mijn onderzoek begon met de informatie die ik van de werkgever kreeg. Beslag Zorginstituut Nederland, Belastingdienst en Gemeente Maastricht. Maar nee, geen beslag Zorginstituut, Belastingdienst verrekende eigen uit te betalen gelden en Gemeente Maastricht kende geen vordering. Maar het staat toch echt op de loonstrook. Terug naar werkgever.

Werkgever meldt beslag bij deurwaarder van een concurente schuldeiser. En toch echt de Gemeente Maastricht. De beslagvrije voet zou inmiddels wel aangepast zijn naar een bedrag waarvan nog steeds geen vaste lasten betaald kunnen worden. De deurwaarder gebeld, die kon geen vordering vinden, maar verwees naar een andere deurwaarder. Deze heeft wel een vordering (ook netjes teruggemeld), maar geen vonnis, dus zeker geen beslag. Terug naar werkgever.

Werkgever geeft nu referentienummers en bankrekeningnummers naar waar geld wordt overgemaakt. Deze wijken overigens af van de rekeningnummers die op de loonstroken worden vermeld. Gebeld met deurwaarder nummer 1 die het dossier kan vinden. Op 10 juli 2015 hebben zij een brief verzonden dat het loonbeslag opgeheven kan worden in verband met algehele betaling. Zij kunnen niet zien dat er nog betalingen binnen komen. Ik ren verder achter het geld van mijn cliënt aan.

passief-inkomen

Ik maakte me al zorgen, maar begin nu toch echt argwanend te worden. Geld wordt ingehouden, cliënt krijgt het immers niet. Niemand lijkt dit geld te krijgen. Waar is het dan? Het enige positieve zou zijn dat het geld alsnog moet komen. Ergens rond zweeft. Dat zou goed nieuws zijn voor de schuldenlast van cliënt. Dat geld kan dan afgelost worden. Maar we lopen op de feiten vooruit. Positief denken is nou eenmaal iets dat bij mij vanzelf gaat.

Gebeld naar Gemeente Maastricht, oftewel BsGW die inmiddels “oude” vorderingen van de Gemeente Maastricht in behandeling heeft. Daar blijken maar weinig mensen “aan” deze dossiers te kunnen. Desbetreffende behandelaar, die ik eerder sprak, is er niet op vrijdag. En weer raken we een keiharde muur.

kluitje

Terug naar het kastje (de werkgever). Aangegeven dat ik graag een overzicht wil van alle betalingen die ze gedaan hebben. De rekeningnummers en corresponderende ontvangers. Dat bleek niet zo eenvoudig, maar wordt, op dit moment, uitgezocht.

Ik vind het niet alleen spannend, maar blijf me erover verbazen hoe kundig je moet zijn om dit soort dingen opgelost te krijgen. De uitspraak van een AH bezorger raast weer door mijn hoofd: “je moet kundig zijn om je eigen financiën te regelen.” Dat hoeft natuurlijk niet, in dit geval, want hier komt mijn vakkennis om de hoek, samen met mijn vastberadenheid en creativiteit.

Na 2,5 uur bellen nog geen concrete oplossing. Ik hou jullie op de hoogte over de afloop.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s